Fahrini Iryani MarsyaReSePi TuRun TeMurUn. ReSePi IsTiMeWa KeLuArGa KiTa..(likelikelikelikelike)
2 hours ago
Salam,, Saya nak kongsi resipi biskut Choc Chip Famos Amos yg saya belajar buat hari khamis baru2 nie... resipi sy google, sy ubah sikit dr resipi asal...alhamdulillah menjadi. Sapa yg nak cuba silalah salin resipinya...hehe Manatau nak buat utk raya nnt...
1 cwn gula kastor ( x nak manis bole kurangkan sedikit ye).. tp bg sy cukup2 rasa dah ni...
1 cwn mentega. ( 1 buku butter tu sy guna dalam 3/4 )
1 cwn minyak makan / minyak jagung
1 biji telur
2 sudu makan serbuk susu
4 cwn tepung gandum
2 sudu tepung jagung
1 sudu kecil krim of tartar
1 sudu kecil baking soda
1/2 cwn walnut @ hazelnut @ chestnut (sy guna hazelnut)
1 cwn coklat chips... (nak kaw2 bole tambah)
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu makan air / susu segar (sy guna air je)
p/s:
1.Ayak bersama tepung gandum+tepung jagung+krim of tartar+soda bikarbonat terlebih dahulu.
2. Kalau nak buat perisa coklat, bahagikan dua adunan td,, satu adunan asli, satu lagi saya letakkan 2-3 sudu makan serbuk coklat.
3. Loyang saya alas dgn kertas minyak (baking sheets).
Cara:
1.Panaskan oven pada suhu 175'c.
2. Beat mentega+minyak+telur+serbuk susu+esen vanila. (x perlu kembang sangat)
3.Masukkan tepung gandum yg sudah diayak bersama2 tepung jagung,soda bikarbonat,krim of tartar td sedikit demi sedikit kemudian masukkan 2 sudu makan air.
4.Akhir skali masukkan hazelnut dan coklat chips. (part ni sy mix guna spatula/senduk dah)
5. Past tu bolehlah bentukkan ikut suka anda.. Adunan nie sedikit lembut,boleh guna sudu/tangan tuk bentuk.. x perlu kemas hehe..ala2 famos amos original...
6. Masak 10-15 minit... siap... tgu sejuk baru hidang. Masa panas biskut agak lembut. dah sejuk barulah crispy...
Like · · Share · Edit
2 hours ago
Salam,, Saya nak kongsi resipi biskut Choc Chip Famos Amos yg saya belajar buat hari khamis baru2 nie... resipi sy google, sy ubah sikit dr resipi asal...alhamdulillah menjadi. Sapa yg nak cuba silalah salin resipinya...hehe Manatau nak buat utk raya nnt...
1 cwn gula kastor ( x nak manis bole kurangkan sedikit ye).. tp bg sy cukup2 rasa dah ni...
1 cwn mentega. ( 1 buku butter tu sy guna dalam 3/4 )
1 cwn minyak makan / minyak jagung
1 biji telur
2 sudu makan serbuk susu
4 cwn tepung gandum
2 sudu tepung jagung
1 sudu kecil krim of tartar
1 sudu kecil baking soda
1/2 cwn walnut @ hazelnut @ chestnut (sy guna hazelnut)
1 cwn coklat chips... (nak kaw2 bole tambah)
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu makan air / susu segar (sy guna air je)
p/s:
1.Ayak bersama tepung gandum+tepung jagung+krim of tartar+soda bikarbonat terlebih dahulu.
2. Kalau nak buat perisa coklat, bahagikan dua adunan td,, satu adunan asli, satu lagi saya letakkan 2-3 sudu makan serbuk coklat.
3. Loyang saya alas dgn kertas minyak (baking sheets).
Cara:
1.Panaskan oven pada suhu 175'c.
2. Beat mentega+minyak+telur+serbuk susu+esen vanila. (x perlu kembang sangat)
3.Masukkan tepung gandum yg sudah diayak bersama2 tepung jagung,soda bikarbonat,krim of tartar td sedikit demi sedikit kemudian masukkan 2 sudu makan air.
4.Akhir skali masukkan hazelnut dan coklat chips. (part ni sy mix guna spatula/senduk dah)
5. Past tu bolehlah bentukkan ikut suka anda.. Adunan nie sedikit lembut,boleh guna sudu/tangan tuk bentuk.. x perlu kemas hehe..ala2 famos amos original...
6. Masak 10-15 minit... siap... tgu sejuk baru hidang. Masa panas biskut agak lembut. dah sejuk barulah crispy...
Like · · Share · Edit
- 205 people like this.
- Fahrini Iryani Marsya Silakan sis semua... SORY YE SY LUPA TAIP SUKATAN TEPUNG JAGUNG. TEPUNG JAGUNG 2 SUDU MAKAN YE.
No comments:
Post a Comment