Norhafiza Abdullah
19 September
KENTANG PUTAR (ala KFC)
BAHAN ISI
6bj kentang
5sudu besar susu segar (No ganti susu tepung)
2 sudu besar mentega
sedikit serbuk lada hitam
garam secukup rasa
CARA
Kupas kulit, potong 4 dan rebus hingga empuk bersama garam. Toskan air dan lenyek semasa masih panas2 lagi (untuk cepat hancur). Masukkan susu, mentega dan serbuk lada hitam.~~~No mixer je senang.~~~. Ketepikan.
BAHAN KUAH
1labu bawang besar - cincang
1batang saleri - cincang (No ganti ngan 2tangkai daun sup)
2-3 sudu besar serbuk pati ayam ATAU kiub (No guna TUMIX)
4 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tomato (No xbuh sbb xde stok)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam (No buh 1/2 sdK)
650ml air (dibancuh ngan tepung gandum tadi)
CARA
Panaskan mentega dan tumis bawang dan daun sup cincang.
Masukkan air yg bancuh ngan gandum tadi serta semua bahan diatas. Kacau sampai kepekatan yang anda mahu.
**Sekiranya kuah berketul (gandum xhancor)...jangan segan2 p blender ye hihi**
**Kuah ni akan memekat kira2 1-2jam kemudian**
— with Ammar Danish, AreNiey Kamarudin, Ratu Nirwanaand 47 others.19 September
KENTANG PUTAR (ala KFC)
BAHAN ISI
6bj kentang
5sudu besar susu segar (No ganti susu tepung)
2 sudu besar mentega
sedikit serbuk lada hitam
garam secukup rasa
CARA
Kupas kulit, potong 4 dan rebus hingga empuk bersama garam. Toskan air dan lenyek semasa masih panas2 lagi (untuk cepat hancur). Masukkan susu, mentega dan serbuk lada hitam.~~~No mixer je senang.~~~. Ketepikan.
BAHAN KUAH
1labu bawang besar - cincang
1batang saleri - cincang (No ganti ngan 2tangkai daun sup)
2-3 sudu besar serbuk pati ayam ATAU kiub (No guna TUMIX)
4 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tomato (No xbuh sbb xde stok)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam (No buh 1/2 sdK)
650ml air (dibancuh ngan tepung gandum tadi)
CARA
Panaskan mentega dan tumis bawang dan daun sup cincang.
Masukkan air yg bancuh ngan gandum tadi serta semua bahan diatas. Kacau sampai kepekatan yang anda mahu.
**Sekiranya kuah berketul (gandum xhancor)...jangan segan2 p blender ye hihi**
**Kuah ni akan memekat kira2 1-2jam kemudian**
No comments:
Post a Comment