Tuesday, 26 March 2013

Popia Basah~ Posting dari Group RTT ke FB Chef. Kongsi terbaik!!


POPIAH BASAH
DR MAS IDA RAZALI



BAHAN-BAHAN

Untuk buat kulit popiah (A):

1 kilo tepung gandum
4 sudu minyak masak
Garam secukup rasa
Air

Untuk buat inti (B):

1 biji lobak merah
1 biji sengkuang
15 biji kacang panjang/kacang buncis
2 biji telur
50 sen udang kering
1 biji bawang besar-ditumbuk
2 biji bawang putih-ditumbuk
Bawang goreng

Untuk buat sos (C):

15 tangkai cili kering
30 sen gula merah
Garam
1 sudu besar cuka
Sedikit belacan

CARA-CARA (A)

Adunkan kesemua bahan A dan blender (cair kulit seperti bancuhan ketayap)
Ambil 1 senduk bancuhan tadi dan ratakan ke atas kuali leper dengan menggunakan belakang senduk. Angkat setelah garing.

CARA-CARA (B)

Bawang besar, bawang putih dan udang kering ditumbuk sehingga lumat.
Tumiskan bahan2 yang telah ditumbuk tadi sehingga garing.
Masukkan karot, sengkuang, kacang buncis dan telur. Kacau sehingga telur hancur. Tambahkan garam secukup rasa.
Setelah masak, angkat dan toskan.

CARA-CARA (C)

Bahan-bahan (C) diblender.
Tumiskan bahan-bahan (C) tadi sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan gula merah,cuka dan garam.
Kacau sehingga pekat.

CARA MENGHIDANG

Sapukan sos di atas lapisan kulit, taburkan bawang goreng.
Kemudian taburkan sayur campur yang telah dimasak tadi dan digulung.
 — with Aida AdawiyahTizz Kreatif,Qistina Saadin and 48 others.
Like ·  · Share · Edit

No comments:

Post a Comment