Tuesday, 26 March 2013

Roti Canai~Posting dari Group Resepi Turun temurun RIKK, ke FB Chef, Paling Popular!!


Aida Jaafar
ROTI CANAI TURUN TEMURUN RESEPI DARI MAK


bahan2: A
1kg tepung gandum
2sdB marjerin
2sdB susu pekat
1 biji telur

bahan2: B
1 ½ cawan@2cwn air
1sdB garam

-Satukan bahan A hingga betul2 sebati...
-masukkan air yg telah di kacau dgn garam hingga larut.
-uli hingga menjadi doh yang lembut dan licin.tambah air sedikit2 sekiranya doh agak kering.
-bulatkan hingga menjadi bebola kecil2 sehingga habis..lumurkan dgn marjerin dan simpan
dlm bekas kedap udara minimum 2jam.
-bentukkan setiap bebola hingga menjadi roti canai dan bakar hingga masak...boleh dimakan dgn kuah dal@kuah kari..
-bakar separuh masak utk roti canai segera,dan simpan dlm freezer.

*klu x tau nak tebar senang jer. buat atas dulang beso. terbalikkan dulang pastu klu da tipis tarik hingga keujung dulang. wat hingga semua dah nipis.tarik panjangkan dan buat bulatan
 — with Diwi TaibIlah DylaMaz Linda and 46 others.
Like ·  · Share · Edit

No comments:

Post a Comment